Žena

ВЕНА _____Ебе

пређењу људске заједнице, којој припада, јер му не

достаје знања и умешности, пошто му је ум скучен, а разум неразвијен и спутан.

Сваки народ тежи и жели, да се састоји из чланова, који имају и знања и морала — дакле да се састоји из просвећених образованих чланова, јер. то је најјаче јамство за одржање му, за опстанак му и развитак у свима правцима.

А да би такве чланове имао — мора тежити

за правом просвећеношћу.

Права просвећеност постизава се: образовањем духа; развијањем моћи чулног опажања; снажењем способности трајног памћења; усавршавањем правилног мишљења; буђењем осећања за поштење и лепоту; развитком и неговањем снажне, чврсте воље и нарочито спонтаним усавршавањем и стварањем добрих карактера и поштења.

Знања и науке су дакле само средства, да се све то постигне, јер се из знања и наука бира згодно и подесно градиво за постизавање правог и опћег образовања и просвећености.

Место пак где треба да се у првом реду ради на томе наиме, да се снажан, образован народ

створи, то је школа и то нова, модерна школа, која почива на овим напред реченим основним начелима. Школа је дакле најмоћније, најсилније и најјаче средство, да се један народ оснажи и просвети и да му се народни живот и будућност потпуно обезбеди. јер они упечатци и утисци, који се у најранијем детињству приме и у детињу душу и срце упију и унесу — најтрајнији су.

Српски народ је подизањем и отварањем народних основних и других средњих школа, и борбом својом за очување истих, показао и доказао, да има пријемљивости, и смисла за просвећеност и образовање, а то нам даје основне и оправдане наде, да ће српски народ доћи временом до праве величине своје на свима пољима, па и на пољу образованости и просвећености. Онда ћемо рећи: сад смо задовољни и сретни!