Žena

292 РОКОЕ А

родописне слике, микроскоп и географске карте; збирку модела и других помоћних средстава за цртање и калиграфију;

неколико музичких инструмената — клавира — на којима су многе васпитачице показале и показују сјајан успех у божанској грани уметништва — музици.

Наставничко особље како по количини, тако и по каквоћи стоји на висини, на којој никад пређе није било. У овом Институту се добија научна спрема, која је довољна за слушање на највишим женским заводима у свету. При мера ради навешћу два случаја: једна од бивших ученица овога завода, г-ђа Елеонора Јенко из Љубљане, 1907. свршила је с одличним успехом женски медецински Институт у Петрограду. а друга, г-ђа Зорка Бубало, родом из Дубровника, исто тако с потпуним успехом свршила је педагошке курсеве Павловског Института у Петрограду; затим, вративши се у Аустрију, положила прописане строге испите и сад је учитељица у Босни. Држим. да су излишни сваки даљи коментари, који би се односили на ова два случаја.

Број ученица у Институту данас достиже максималну цифру (90). Ове, 1913. год. има их 130. Али — што је карактеристично, — од њих је Црногорака само 50, остало су све кћери других српских земаља, поглавито оних српских крајева, што припадају суседној великој Аустро-Угарској монархији. Каква огромног значаја појава! Деца културне моћне царевине, и то, узмите у обзир! — женска деца: будуће жене, мајке, грађанке и домаћице — долазе у малу Књажевину Црну Гору, да добијају у њој образовање и васпитање. Имајте, господо, даље у виду, да огромна већина ове деце припадају угледним, интелигентним и богатим породицама, које знају, што је инстинско образовање, и које би своју децу могле школовати ма у којем вишем женском заводу средње Европе, — па не гледајући на све то, ево су их радији шиљати у малену и „Ннекултурну, Црку Гору, пего ма где друго. Ви мислите, да у поменутој монархији не воде о томе рачунар —- Те још како! Приликом личиог састанка нашег Узвишеног Господара са Његовим Царским Величанством, Императором Аустријским 1906. године, ево како се последњи изразио у разговору о нашем Институту: „Чини ми се, Господару, да Ви имате један примјерни Институт

за младе девојке на Цетињу. Ја Вам честитам! Често ми се де- ·

шавало, да чујем много похвално о тој ШКОЛИ...

пива.