Žena

ВЕНЕ 291

важне промене и побољшање општег стања у Институту, овај период има особити значај услед следећих околности: Прва је, и веома важна, та, што Институт мало по мало почиње добијати лик правог средњег-женског завода, како у погледу програма, тако и у погледу учевног течаја. Горе је већ било наглашено, каквим је манама страдао стари програм, на име потпуним игнорисањем једног од најважнијих предмета — српске историје, и поклањањем слабе пажње изучавању родног језика. Оба ова недостатка избегнута су у новом програму, израђеном 1885. год.. у који је ушла историја српског народа, и на бољем темељу постављено изучавање српског језика.

Друга, не мање важна, околност састоји се у томе, што је пређашњи петогодишњи течај учења замењен 6-гоДИШЊИМ. Ступамо у четврту и последњу фазу развоја Института, која обухвата собом период времена управ онолики, колико сва три прошла периода укупно, 1. |. око 20 година, Сав овај последњи период протекао је при непосредном управљању заводом садашње началнице Института — Софије Петровне Мертваго, која је именована била у децембру месецу 1887., а дошла у Црну Гору и управу у руке примила 12-ог јануара 1888. год. Прије доласка у Црну Гору Софија је Петровна 4 / године провела у звању управитељке женске гимназије у вароши Рјазану у Русији. Овај 4-годишњи опит у управљању једним средњим заводом женским био је од битног значаја за сав даљи ток развоја нашега Института. Педагошко искуство, ако и стечено на страни, одмах се да осетити при првој примјени његовој на новом месту и у новии приликама. :

Да не бих набрајао све што се је у Институту мењало увађало и усавршавало из године у годину, ја ћу вам представити кратки резултат свега тога, а поглавито скренућу вашу пажњу на данашње стање Института. Прије свега пред вашим је очима красно валико здање, уређено по свима правилима хигијене, са великом баштом за одмор, шет њу и физичко развијање младих девојака, — такво здање, које би достојно било једне велике вароши светске. У Институту, даље, ви ћете наћи богату библиотеку избраних књига на српском, руском и француском језику; доста пуни физички и хемијски кабинет; минералошку колекцију, при-