Žena

300 _ МЕН РА

На пољима мила жетва нам се јави.. О како радосно звуци звона броде

5 , С Призрена и Скопља, с Дечана и плави

Језера и бистре Струме и Лаб-воде! По Србији Старој с нова Господ ступа И велике, пуне, класове слободе

Прелијева златом из дубоких купа.. На молитву хајкмо! Сва кандила горе, Подигнути Олтар у сјају се купа

И пламеном пјесмом кубета се хоре. Хајд мо! Огријмо се! Побједно и славно Избило је сунце иза наше горе!

Освећено крвљу сину гробље давно —: С нова алај-барјак вије се и зари! Погледајте, ено, низ Косово равно,

Васкрснули језде оклопници стари!..

Рат на Косову и Старој Србији. Јаша Томић. Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду. 200 страна велике осмине. Са двадесетак слика. Цена 2 К.

Писац ове књиге учествовао је као новинарски извештач у походу на Косову и једном делу Старе Србије. Али се он трудио да прикаже и општу слику балканског рата и то са културно историјског гледишта. Он о томе вели у одељку: Ко је био највећи јунак у овом рату 2 ово:

»„ ·. „Иако реку стварају поједине капљице, ипак се те поједине капљице „изгубе у реци. Историја тих појединих капљица није одлучна. Неке капљице упије жедна земља, пеке испије риба и тица, неке заграбе девојке у судове те · однесу, неке подигну сунчеви зраци у облаке. Неке капљице су на површини, неке на дну корита, али све оне скупа стварају јединицу, целину. И када пратимо ток реке, слабо нам долази на памет да истражујемо судбину и рад појединих капљица.

Српска народна река недавно је у току своме набујала, провалила бедеме турске царевине и са ужасном снагом и шумом разлила се по Косову, Старој Србији, а један је крак свој пустила дубоко у Маћедонији до Једрена, па чак и на границе Мраморна Мора. Па је ли оправдано, да се одвише бавимо појединим; капљицама, или је оправданије, да се више бавимо целином, оном народном реком, која је