Žena

810 ВЕНА

Чешке, Бугарске, Канаде, Данске, Финске, Немачке, Француске, Галиције, Велике Британије, Исландске, Италије. Низоземске, Норвешке, Аустрије, Португалске, Русије, Шведске, Швајцарске, Србије, Јужне Африке, Угарске, Удружених Америчких Држава. Женски савези ових друштава још су раније приступили овом светскоме савезу. Али су се пријавила женска удружења из многих држава где то није био случај, као из Кине, Индије, Перзије и т. Дд. На конгресу ће учествовати једна женскиња, која је у Колораду министар унутрашњих послова; на конгресу ће учествовати женскиње саборски посланици (има их и из Кине), учествоваће женскиње, које су чланови општинских већа, градске начелнице, женскиње, чија су имена у уметности и књижевности чувена, женскиње које су радиле и стекле гласа у покретима противу алкохолизма, на пољу светског мира, педагогије и др. Доћи ће на конгрес женскиње, које је радило на заштити деце, заштити жене, заштити матера, које се борило противу проституције и других зала. Све су оне поборнице и женског права гласа. И влада и општина ће за време трајања конгреса приредити у почаст гостима свечаности.

Разни закони у погледу брака.

У Белгији није дозвољено, да поново ступе у брак они, који су се већ једном развели. А ако су се по заједничкој жељи развели, може свака страна ступити у брак, тек после три године али и онда

не са некадањим паром. Француски, белгијски и румунски закон про-

писују, да деца и кад су пунолетна, треба да ишту од родитеља дозволу. Ова молба је само из „почасти.“ Деца не морају послушати савет родитељски, али им морају пријавити свој брак у форми тражења дозволе.

Бугарски закон обвезује удовца да најмање 6 месеци жали своју жену. У Данској и Норвешкој

није никоме слободно ступити у брак, док не до-