Žena

318 АЕ КРА

Белешке из домазлука.

Мрље од зејтина на оделу најбоље се чисте на овај начин: узме се сапун и терпентин шпиритуса и добро промеша. Са том смесом се свака мрља премаже и сачека се док се сасвим осуши. Онда се очисти и са хладном водом испере.

Дечија обућа да буде трајна и да лако не про-

пушта воду. Угреје се ланени зејтин и њиме изрибају снажно фонови ципела, дотле, докле год

упију.

Ћилим кад има мрље најбоље се чисти са прашком од магнезије. Мрље се поспу са прашком и оставе бар један дан да извуку прљотину. Онда се ћилим истресе и четком очисти. Добро се чисти Ћилим и са киселим купусом. Узме се шака ситна кисела купуса и тре о ћилим док купус не поцрни Онда се узме поново чиста купуса и то се понавља док сав ћилим буде истрљан. Зими се чисти Ћилим са снегом. Али пре сваког таког чишћења мора се ћилим испрашити. Могу се ћилимови чистити и са топлом водом у којој најпре растопимо боракса. Старе ћилимове чисте и са сапуницом од жучког сапуна. А затим их исперу са чистом хладном водом и добро избришу сувом крпом.

Мрље од рђе у рубљу. Многа домаћица очајава кад види у рубљу оне жуте мрље што их зовемо рђом а постају од копчи дугмад који се налазе на рубљу, а не могу се баш увек поскидати и наново прешивати, јер ил се на то заборави ил се баш нема времена. А тако је лако скинути те мрље. Уцеди се сок од лимуна у шерпењу, метни на ватру да ври и неколико се пути умочи оно место где је мрља у тај кључани сок и ону испере у хладној води. Сок од лимуна не шкоди тканини. Доста пута скине се мрља и кад се само истре са лимуновим соком и онда мете између два чиста бела упијача (папира) и мало загрејаним глачачем неколико пута пређе. Кад мрље нестане испере се то место са чи-

стом хладном водом ал без сапуна.

че и раја ас сав тока са. -