Žena

ВЕНА | 819

Простирачи од камилине длаке перу се на врло једноставан начин. Простирач се увече потопи у млеку и остави преко ноћ. Сутра дан се из неколико вода добро испере.

Вунени тростмирачљ отворене боје потопе се у топлој сапуници и оставе да постоје пола сата. Онда се тој води дода чашица салмијакгајста и простирач се у тој води изгњечи и онда у топлој чи-

стој води испере Суши се на сунцу ил на промаји.

Маст у којој смо тржилм месо џч она маст коју оцедимо са печења може опет да постане чиста и добра за далњу употребу ако овако поступимо: све остатке такве масти мету се у дубоку шерпењу са исто толико ладна млека. Те се на тихој ватри лагано кува и чешће промеша, док се млеко не сталожи а маст се подигне на површину. Онда се све процеди кроз чисту крпу или папир за филтрирање. Маст остане чиста и може се употребити за свако јело. Млеко може бити кувано и некувано.

Лебац да не тлесниви. Лебац треба да је добро испечен а не гњецав и да га држимо у видном свежем и сувом простору.

Да отклониш нетријатиан мирис од фрева кад се траве кобасице, црева треба опрати у много вода, а може се најбоље тај непријатан мирис отклонити кад отприлике 20 минута пре но што се црева пуне месом, држе у скуваном чају, 5—6 кафених кашика чаја руског довољно је за црева од једног свинчета.

Вода од јабуке, врло је пријатан напитак, који расхлађује у болестима запалења. Узми 1—2 неољуштене јабуке, накиселе, добро опери и кувају 4 деци воде. Кад су јабуке сасвим мекане, остави да се сталоже и онда воду оцеди.

Хладат тудитг од јагода. 4 јајета са 18 дека шећера мутити прво на ватри, па онда кад се охлади, додати '/, литре у тврду пену умућеног скорупа и 50 дека кроз сито процеђених шумских црвених јагода. По вољи охладити и напослетку додати ча-