Žena

820 ВЕНА

шицу коњака. Ту смесу треба усути у форму и метути на лед да се смрзне.

За болесника добар натитак. За одрасле узме се три кавене кашике Хигијама прашка (добија се у свакој дрогерији и апотеци) и у шерпењи разблажи са мало топла али не врела млека или воде. Онда се дода 27, деци млека и непрестано мути на ватри. То треба отприлике 6 минути да ври. Ако хоћемо да тај напитак буде још снажнији, онда му се дода још једна кавена кашика какао и мало шећера. За децу се узима половина онолико хигијама прашка, а млека исто онолико као што је напред наведено.

Хигиама у сувом облику. 4—6 кавених кашика хигиама прашка умуте се са добрим млеком или скорупом као папула. У тој форми узимају они болесници, који не могу велику количину течности да поднесу. Може се замесити хигиама прашак са маслом и тиме премазати двопек или пржен бели хлеб. То је врло добро нуз теј, млеко или каву.

Говеђе штицле за болеснике. (Треба парче шницле, 2—3 сарделе, 2 кашике масла, 2 кашике скорупа.) Сарделе се фино исецкају, са кашиком масла протру кроз сито и мету на страну. Месо се добро излупа, мало посоли и у другој половини масла лепо испече. Онда се преко тога успе скоруп и чека да мало проври. На то се мете масло које смо са сарделом кроз сито протерали и одмах сервира.

Садржај 5. броја „ено“.

Песма: Смрт Осман аге, од —ша. — Песма: Одувано, од Нике Вучетића-Бокељског. — Мудре изреке. — Узидана жена у Скадру, од — ша. — Анђео чувар, од М. Ђ. — Просвећеност је сила, од Миле Липовца. — Мудре изреке. Девојачки институт Царице Марије на Цетињу. — Женски напорни рад и умирање мале деце. — Књижевност и уметност. — Разне белешке. — Белешке из здравља. — Беле-

шке из домазлука.

Електрична штампарија дра Светозара Милетића у Новом Саду.