Žena

ВЕНА 345

права и утецаја, који јој припадају. Она улога, коју су некада имале у породици наше бабе и прабабе, њихови назори друштвени и погледи на свет, нису данас више за данашњу Српкињу, баш као што ни. једна не би хтела обући кринолину, у којој су наше бабе парадирале. Данас су друга времена, те према њима морамо се мењати и ми.

Већ сам брак, када управо заснивамо породицу, у којој хоћемо да радимо, не смемо сматрати осигурањем живота, као што се данас већином сматра, него треба да га сматрамо својим позивом, у коју уносимо са собом истинске осећаје срца и пуну преданост душе. Брак, дакле, не сме бити из интереса, као што су данас већина бракова, јер такав брак нема моралне основе љубави. Девојка ступајући_ у брак не сме се продати ни за „добру партију“, а не може ту одлучивати ни савет и рачун старијих 10], јер у браку, у који није унела све своје срце им души, не може ни развити све своје способности, а нема права, ни да тражи нека „права“, кад је сама заборавила на себе и своју вредност.

После заснивања породице, на првом кораку очекује жену дужност домаћице. За вођење домазлука потребно је много знање, искуство, практична вештина, стрпљење, а као домаћица успеће жена само онда, кад вођење домазлука не сматрамо својом дужношћу, него својим повивом. Данас ма у којој струци зарада је мања, него што су захтеви. Па да би се ипак могле задовољити све потребе, ако и. не потпуно, а оно сразмерно према важности им, мора у првом реду домаћица да је на свом месту. Ту се јавља жена као друг мужевљев у животној борби и има скоро тако исто важну улогу као и он. Она се с њим заједнички бори, заједнички сноси терете живота; није му на терету, него на помоћи. И кад жена тако врши тај свој позив, не може бити, а да муж не запази њену вредност и не почне је ценити. Жена пак тада добива утецаја на мужа, а онда и не ивлазећи из породична круга „може да утиче треко свога мужа и на развој друштвенц.