Žena

346 ВЕНА

Исто је таког важно и широко поље жени за рад у породици: ваститање деце. Оно васпитање што га матере дају својој деци, не губи се до гроба. Матере у деци оплемењују срце, душу, карактер, уче их разговору, правичности, штедљивости, оне стварају људе. Па кад жена и тај свој позив врши као што треба, она ће и преко својих синова да утиче на друштво, развој друштвени, а њене кћери преко својих мужева, синова и т. д.

А треба ли рећи, да жена треба да употреби тај свој утецај2 Зар да се жене не тиче оно, што се дешава изван уских граница породице Не само да треба да утиче, него јој је то дужност; не само да је се не тиче оно, што се дешава и изван граница породице, него мора да је се тиче, ако хоће добра себи, својој породици и самом друштву у коме је. А како жена да утиче, у ком правцу истакнуто је напред, где је ма и у неколико потеза обележено, шта би и како би женскиње радило, да је на месту својих очева, мужева и синова. Жене су дужне и морају утецати на мушкарце. да у сваком јавном послу буду на свом месту, да буду људи, да имају увек у виду само опште добро. Тада ће и жене доћи до угледа, до права што им припадају, а без борбе и великих трзавица, тако рећи неосетно.

Српкиње су сретније од својих сестара на Западу. Нису још толико истиснуте из топла породична круга у вртлог тешке животне борбе, па треба разумно да и.користе свој повољнији положај и лакоћом да осигурају будућност српске жене.

МУДРЕ. ИЗРЕКЕ.

Само изгледа да је пут између неба и земље раван. ж Сви говоримо лепо о правди, али поред свега тога правда украј нас гладује и смрзава се. ж Сваки може да буде прави краљ. Нек чини добра.