Žena

ВЕНА 359

тове и гимнастику предавати засебно. Јер коедукација не тежи затим да телесне разлике изједначи. Предавач је управитељ Бадлејеве реформне школе; он посматра кров 15 година успехе коедукације, и ти су успеси скроз одлични. Може утврдити, да је међу некадањим ученицима и ученицама те школе склопљено већ више сретних бракова и из тих бракова има већ седамнајсторо деце. Овим је завршен низ педагошких предавања.

Књижевност и уметност.

Из рата. Записи Мила Павловића. Друго издање. Београд, Нова штампарија Раденковића и брата. — Цена 1'20 динара.

— Ове ситније сличице из рата доживеле су већи друго издање. Те су слике живе и допадљиве. Ми ћемо примера ради да донесемо из те занимљиве књижице ово:

Две Црногорке.

На Васиљевцу већ два дана води се непрекидна борба између српских четника и Арнаута. Најцрњи дан — трећи октобар.

Четници су на васиљевачком вису. Добро су се ушанчили, остали су се сместили у караулу и оданде гађају. Муниције имају доста, хране нимало.

Арнаути их опколили. Не смеју да јуришају на четнике, али ни овима не дају да се пробију.

Два дана се нису ничим заложили — ни кору хлеба окусили, ни гутљајем воде грла оквасили, Послат је још уочи борбе један четник некуда, да набави мало хране. Није се вратио.

Од чете капетана Танкосића одвоји се једно четрдесет четника и у два маха учинили покушај да се приближе васиљевачким јунацима, да им помогну да се пробију и ослободе. Арнаути их одбију.

Људи у караули изгладнели. Жеђ више мучи него глад. Али сви јуначки подносе. Нигде изласка, нигде пролаза. Арнаути су просто образовали ланац и опколили виси караулу на њему. Тешко да би се жив човек могао провући