Žena

862. ЊЕНА

Мајка се ишчуђава.

— Шта ти је сине Шта се догодило 2

— Стид ме мајко што живим, говори јој он кроз сузе.

Мати се сети и обори главу. У грудима јој ври бол је раздире,

Ђорђе се диже с материних груди, рашири руке. па се онда снажно удари обема по прсима.

— Ту... ту боли, страшно боли, да прсне од бола. Слобода! Ослобођење! Како слатке речи...

Са улице допиру звуци музике и лупа добоша; весела, ведра лица војничка и блистави бајонети промичу поред. прозора. Војници весели, расположени, кличу и певају; поздрављају их са прозора и балкона, машу им рукама и марамама, бацају им пољупце и желе срећан пут и победу

Блед, тужан, очајан, Ђорђе пружи руку.

— Слушај мајко, види... сви иду у борбу за Отаџбину... а јаг Коме сам ја потребан2 Богаљ.. ја сам својој Отаџбини непотребан.. излишан...

· И оборен новим болом понова паде на материне груди_

Први број „Српске музичке библиотеке“, коју издаје и уређује Исидор Бајић, изашао је са овим садржајем: 1. Д. Јенко: Боже братимства љубави и слоге, за гласовир. са потписаним текстом. 2. Ст. Ст. Бинички: Кад би знала дилбер Стано.. песма из опере „На уранку“ соло уз пратњу гласовира, 3. Рихард Штраус: „Уљуљанка“ из „Зутрћоше детазнса“ за гласовир. 4. Бајић: Девојчице немилице млада... за гласовир са потписаним текстом. 5. „Мој се драги на пут спрема“... српска народна песма из Мокрањчевих руковета, за гласовир са текстом. 6. Сметана: Песма из опере „ Продана невеста“.

Овај одабрани програм најбоља је препорука српским породицама, које се музиком баве. „Српска музичка библиотека“. излазиће сваког месеца на 12 страна. Претплата је 12 круна годишње, која ће се плаћати свака три месеца у натраг по 3 круне годишње. Ко жели први број на углед добити, нека се обрати уреднику: Исидор Бајић, Нови Сад (Тмаек).

Карловачка митрополија и Хришћанство. Од Јаше Томића. Електрична штампарија дра Светозара Милетића 80 страна мале осмине. Цена 20 потура.