Žena

РАГЕСНГЛА 368

"Ова је књига са врло малим изменама отштампана из „Заставе“. — Писац тражи религију дела, а не речи. Христос је веома оштро осудио фарисеје, што су испуњавали само верске прописе, а нису имали дела и заборавили су на правду. Црква не сме да се ухвати за речи, а да се бори против народа и напретка. Доносимо М!. одељак те књижице:

За време опсаде Скадра доживео сам нешто, што никада заборавити нећу. Кад год сам до сада писао о лажном хришћанству, често сам завидео онима, који су живели пре скоро 2 хиљаде година и могли да гледају Христа очима својима; и слушају ушима својима његову реч. Или да сам бар могао да видим и слушам апостоле, оне праве апостоле, а не оне, који се само тако називају. И догодило се, једгог дана, да сам тако осетио, као да слушам апостола правог хришћанства, као да гледам пред собом човека, за ким 62 пошао свом душом својом.

Било је у штабу српских приморских трупа у Бушатију. Видех човека у свештеном оделу на коњу, прате га два војника. Сјашио је под великом вековном платаном и разговарао са командантом приморских трупа, пуковником Дамјаном Поповићем.

= Косјетојг

— Зар га не познајете, кажу ми. Њега је испослало овамо друштво за помагање рањеника и војених обвезника, друштво коме је на челу србијански митрополит. Донео је собом силне понуде и новаца, раздаје их рањеницима и војеним обвезницима. Обилази пољске и друге болнице и свуда теши и подиже. Обишао је и црногорске болнице и сада се одонуд вратио. То је др. Никола Велимировић, професор београдске богословије...

Ах! То је дакле тај, који је Београђанима омилео цркву. То је тај, који изговара оне беседе, које слушају људи са уздржаним дахом и после његових беседа — постају бољи То је тај, који је издао на свет своје знамените „Беседе под гором“ и написао књигу „Религија Његушева“. То је тај, који је по свршеној богословији провео година у Русији Енглеској, Француској и Немачкој, учећи вредно на универзитетима природне науке, филологију, богословију, социологију и економске науке. То је тај калуђер, на кога упире погледе цела мисаона Србија, који предаје на богословији београдској црквену историју и филозофију, а уме да одеу