Žena

312 ЖЕНА

велени гај и тд. — Дечани свети! Благо ономе ко је већ помолио се Богу у оној светињи српској. Очита, коју молитву за покој души оним палим осветницима. Бог да их душе прости. Онам' за брда она, ђе небо плаво савија свод. Песниче, ево послушаше сенци и спремише жод на поља бојна, и осветлаше образ. Онам» у помоћ ђеде и тд. Драга старино и мила браћо Југовићи, пођоше ти ђеда у помоћ и осветише те, славно те осветише! Спавајте сад мирно, ваша је смрт освећена. Онамо 'намо истом раји досади вез“. Исекоше вев са руку, поскидаше окове са раје, даше нам слободу, ва којом су пет векова уздисали, јер ни то нису смели на глас искати, да их не чује Арнаут љути, да им ва уздах не узме можда, чеда која они горко одхрањују, да не убије жени мужа, да не одведе мужу жену. Спао им је вег са руку сад могу да равмахну, да бране своје. Онамо — кад Србин више не буде роб. Славни Милоше и ви други српски осветници, сад сте нашли покој душе, јер Србин није више роб.

Заводи за подмлађивање.

" У Бостону, су створили завод за подмлађивање. Жеене се купају, као што ву Римљанке радале у вејтину, млеку, у соку од јагода, малина и друго. Има, тога и у Џаризу. И хајд што се богаташице купају у млеку, али су ушли у траг, да послуга тих богаташица, продаје повле то млеко разним кафанама. Хвала лепо! Сад су пронашли у Америци, да брчкање по питијама од телетине нарочито улепшава, и подмлађује. Види се у Америци свашта. Но мушкарци све већма усвајају мишлење, да је само добра жена и добра кућеница — лепа жена.

Спаљивање удовица у Индији.

Из Лондона јављају: У „Лукнову, покушали су да оживе стари обичај, да се удовица спали са мртвим телом мужа. А енглеске власти чиниле су до сад све могуће, да искорене тај обичај. Кад ву недавно једног умрлог Брамине поставили на гломачу,

-