Žena

ВР ЕЗЕЈА 378

изађе из гомиле његова удовица, обучена у белој одори и јурну у пламен. Њено се одело запалило и било је муке, док су га угасили. За тим су предали удовицу полицији, да јој чува живот, Види се, како је тешко искоренити чак и такве обичаје, где жена треба да се жртвује. Напослетку има и то свог дубљег узрока. Тамо је муж господар, толики господар, да жена треба да иде за њим и на онај свет, да му робује и служи га. Где то схваћање постоји, може се мислити какав је бедан положај жене, а тек положај удовице. „Лакше је тамо удовици жива изгорети са мртвим мужем но да остане иза њега у најстрашнојем положају.

Љубав је хранљива.

„Медицинска клиника“ (Мефеснивсће Кик) доноси саопштење, да је амерички професор Халкине на основу научног испитивања дошао до закључка, да љубав — храни. Према томе је поставио научну везу, да се љубав може сматрати као храна.

Познато је, да заљубљеници, прави ваљубљеници мало једу. Ко није посматрао заљубљене шипарице, које једва што једу, а при томе не умиру него добро изгледају. Многи заљубљени који мало једу, чак св и гоје.

Американски професор налази са утврђеног научног гледишта, да нам је храна потребна поглавито за то, да њоме надокнадимо топлоту, коју наше тело губи радом и кретањем. (На савађавање тела не троши се много хране код одраслих). Љубав ствара топлоту у телу, и тако надокнађује један део хране, На томе се оснива та нова теорија, да љубав храни. Да ли љубав, разуме се сретна љубав усљед згодног душевног расположаја, утиче повољно и на тело, о том амерички професор не говори, Он је поставио оваки рачун: Одраслом човеку треба у средњу руку дневно толико хране, која може да развије отприлике 8 хиљаде калорија топлоте, Али узмимо да топлота, коју развије љубав, износи 500 калорија, онда је природно што заљубљенима треба мање хране, од оних, који нису заљубљени. — Нећемо да се упуштамо у