Žena

БА ЕВА 388

Кнедле од сира са трешњама. 6 дека масла, 3 жуманца, мало соли и мало шећера, пола килограма кроз сито протераног крављег сира добро се измуте. Томе се дода још и пена од три беланца и мрвице од земичке колико је потребно да се тесто не распада. Од тог теста праве се кнедле у које се мећу све по три трешње. Кнедле се скувају у кључалој води као и друге кнедле, и пре но што се износе на сто поспу се са врелим маслом, у коме се нај-

пре испржи мало мрвице од земичке

Фини уцарски шмарн“. У осмини литре млека умуте се добро 4 жуманца, једна кашика ситна шећера, 6—8 кашика брашна, као ора велико парче растопљена масла и мало соли. Беланце од 4 јајета истуче се у тврду пену, лако умути у тесто и напослетку се дода 3 деке крупна сува грожђа. У шерпењу се мете с прста високо масти и кад је маст врела успе се тесто. Чим тесто доле порумени окрене се на другу страну, а кад су обе стране испечене, тесто се са виљушком искида на комаде веће или мање, како ко воли. При сервирању поспе се ситним шећером или прелије укуваним воћем.

Ледени брег. Сладолед се и на овај начин износи на сто: Високе уске чаше напуне се до половине сладоледом од ванила. На сладолед се поређа разан компот. На то воће се мете високо у врх у пену улупана скорупа (бе асођег5) којег прво треба ошећерити и помешати са мало ликера од мараскина.

Исто тпо на други начин. Све се уради као код првог, само што се место скорупа одозгоре мете кроз сито протеране, са шећером помешане, и добро у пену умућене малине.

На тај начин могу се сваке врсте сладоледа и воћа сервирати.

· Натитак од јабука. Прост и безопасан народни лек је напитак од јабука. Узму се лепе мале јабуке, исеку се нељуштене на парчад, па се најпре оперу, и та парчад · сложе у земљан лонац или шерпењу и поспу се добро са ситним шећером, поклопе се и оставе на топлом месту неколико сати да постоје. Онда се процеди сок кроз често фино сито, дода се сок од једног лимуна и сипа у флаше. — Овај напитак је здрав, поправља крв и кажу да је добар против гихта.