Žena

590 РАКОВА

му друштво говори његовим језиком, Јесте ли били далеко од свога завпчајаг Па јесте ли осетили нео: бичпу топлину и неизмерну љубав, кад у туђем све"ту чујете, да неко српски говори Па како сте се '"обрадовали као роду рођеном, кад сте чули, да је тај неко, што српски говори, Србин и Српкиња!

на топлина и она љубав отвара вам срце, и ви бирате речи, којпма га поадрављате, и ви се дичите, што га можете поздравити својим рођеним јевиком, својим милим и мплозвучним српским језиком. "Ту, дакле, говори и — срце. А где срце говори, ту не може бити никаквих сметња.

Учењаци српски и страни, који су српски језик проучавали у суштини његовој, дошли су до закључка, да је српски језик: једар, јасан, гибак, развијен у тласовима, богат у облицима, изравит у слогу и нагласку, стваран и правилан, па по свему том да је и — сладак.

Сладак је, јер смо га посисалп слатким млеком мајчиним. А како је тешко оном племеноку, који не зна свога језика, који не познаје сладости његове! Како тек осећа одметник горчине, у тренутку, кад се одриче језика свог, млека мајчина!

Мати је дете језиком везала за ширу породицу његову, ва народ његов и тако му дала прво оруђе, којим ће се ослањати на народ свој. А народ опет „очекује од њега, да ће му љубав љубављу вратити, п да ће се народ моћи на њега, као једпницу своју, овлонити. Кад човек својим матерњим језиком иу свом народу вреди, онда тек може вредити опћој култури и човечанству.

Све друго мишљење учењака о знању језика видано је само на песку. Све су друго само бајке и приче, унесене у свет, да га збуне.

Може пеко рећи: Колико језика знаш, толико људи вредиш. Али та изрека није основана на бит"ној истини. Јер иако знањем туђега језпка као са"обраћајним средством дознамо неке извесне истине, до којих својим језиком нисмо могли доћи, ипак внањем туђега језика не можемо доћи до целине кул"турнога човека у туђем народу.