Žena

РАСКОРЕА 601

Кроз неколико дана, једног вредног насмејаног јутра, рече му Зорка, кад се нађоше на само:

— Како сте могли, господине Ненаде, бити оно вече онако грозни п немплостивиг Одкуда вам дође. каткада воља, да онако немилосрдно кидате пупољке, да скрнавите лепоту младости, да пљујете појевији у лице, да се церскате напвној љубави, да тресете и гавпте бисер, којим је младост окићена; да чупате веру из млађанох срдаца да има лепоте и љубави у животу 2! Што ветрите из срдаца њихових мирис љубави, а пуните их смрадом п жучп ваше теорије 2!

Сва вапурена у лицу, гледала га је Ворка, пуна претње али, што је дуже гледала његово хладно лице са подругљивим осмехом и у његове проницаве очи, устукну јадница, гасну јој се пламен у очима, а с њима и глас јој поче малаксавати, па настави тишим главом и мирнијим дисањем,

— Зашто сте каткада такви; Кад вас знам, да. нити сте зао нит подмукао човек, који жели да се наслађава туђим мукама,

— Него — рече Ненад — зар да и ја лажем и варам свет и себе! Зар чулна љубав достојна толиког завевања п прижељкивања 7! А где су друге племените врлине и љубави, за које је Исус мучен и распет био, а вилнп великани овога света радо подноспли мучења п страдања душевна и телесна. Где је радост и жалост за добрим Где су жртве и страдања, где самоодрицање и чистота душе и тела и остаде све врлине редом.

Докле ћемо посматрати и осећати само чулимаг Када ћемо се једном поклонити Богу разума и части, чији ће престо на љубави васколиког рада људског основан битиг Када ћемо једном и вас женске пригрлити човечанском и другарски чистом љубављуг Докле ћемо у вама мачкпце пи гуске гледати!2 Када ћемо вас једном престати по мускулима као робове ценати и плађати2! Када ћете једном васкреснути и када ћемо једном у вама женама, осим животиње и човека угледати!

Па п ја вас, да се изравим песнички, љубим. Али будите уверени, ако се сагласимо, и ви хтеднете-ж

“+