Žena

ПНЕ _______- РОБА

будете моја жена, да ми је последња мисао да се с вама цмачем. Тражим п дајем љубав, али о поштовањем Тражићу у вама друга и пријатеља помоћника у васпитању порода нашег. И тражићу највећу жртву од вас: „Гражићу добру матер деци нашој, а себи оданог и искреног пријатеља, Тражићу чисту свештеницу у храму миле породице наше. Тражићу извмпрну на жртвенику те светиње, коју желим да оснујем“... А ја, ја ћу жртвовати знање, снагу, амбиције, и себе свега породици својој, како би заједничком љубави и "трудом могли подићи пород свој на виши и здравији степен, а кадри им били усадити у срце ту наду и вољу, да и опи свој пород дигну јачи и виши од себе, — како то вели Ниче; а све зато, да нам племе у будућности засија, како би и нашем народу п свем човечанству пород наш користан био. Ето вам "Ворка евангелија моје љубави.

Мислите ли у заједници самном, васкресавати и неговати неку ништаву љубав, тражите ли од мужа само љубавника, растанимо се онда боље одмах.

— Ревигнирам и потпуно се предајем — рече му дршћући Зорка, сва бледа и малаксала, побеђена бујицом његових излива; — а Бог ће дати, — продужи промуклим гласом, — те ћемо се у животу доштуњавати, како би обоје сретније век провели п пород свој сретно одхранити могли.

ТУЂЕ МИСЛИ.

= 5

Што је год прошло, било је боље. ж Тешко оној, која среће нема а родила се лепа. ж Ко полако иде, тај иде паметно. А ко иде паметно, иде дуго.

= Не мирише ружа, што је зову ружа. Зовите је како "хоћете, она ће мирисати. Е3

Боље прогутај досетку, него да изгубиш пријатеља.