Žena

и ______-_ МЕЉКА

Да наведем само један пример. Дивљаци, који живе у пољу, који су изложени свакој непогоди, не познају кијавицу. Нешто пре Христа нису још ни у Риму познавали кијавицу. А кад је почела да се појављује, сматрали су је као неки ужас, и жигосали све оне који су патили од кијавице као нечисте.

Развитком културе, која је донела многа добра, ишла су упоредо и многа зла. Данашњи наш живот бива све тежи, товари нам многе дужности на врат, и у овој данашњој трци ми постајемо нервозни. Нервоза, раздраженост је последица данашњих друштвених прилика, и она јако шкоди нашем здрављу. Није истина, да су људи пре више радили но што данас раде. Данас раде много више и напорније, данас је живот јако сложен, комплициран и бриге су много веће, а то потреса наш душевни живот. Узмимо само, колико је саразмерно мало требало учити пре сто и пре педесет година, па да се у животу може напред, а колико данас треба учити. И колико уче данас мала деца у најнежнијем добу. Она су претоварена, и ако се и не роде раздражена од раздражених родитеља, она обично усљед прилика сама постају раздражена.

Култура нам је донела многе болести и беде, али нам та култура и пружа средства да се бранимо. А у тој одбрани ми смо још далеко заостали. Јер увек и увек многи питају: Шта ће нам овои шта ће нам оно, то су само доктори измислили, јер их је данас много. Наши су стари могли лепо бити без тога. Истина је, да су могли и без тога, али су живели и радили под сасвим другим приликама.

Пре је било скоро све у пољу и на зраку, данас је толики свет у школама, канцеларијама, собама, да се безусловно мора бринути о томе, како да ти људи не остану без довољна зрака, без чега и не може бити права живота.

Хигијена, наука о чувању народног здравља, доста је напредовала. Она све већма изналази узроке, са којих потичу наше болести и пружа нам савета како треба да живимо и шта да радимо, па

да спречавамо те болести. Али ко то читаг Наш

у