Žena

612 ЋЕ НО

јој је Столетни живот. Целокупна хигијена у 22 правила.“) Ту су књижицу написали др Паскал и Моро, а с француског је превео ту књижицу М. П. Петровић.

На првим странама те књиге вели се ово:

Здравље је прече од свега: оно свакоме даје смисао за љубав према животу.

Треба желети да хигијена (наука о чувању здравља) постане први и главни предмет у школи. Тако почасно место приличи јој у толико пре у колико је рађање ређе, што нас приморава да оснажимо ону децу коју би предана нега могла да отме од превремене смрти.

Не само Французи, којима прети расно изумирање, већ и сви остали народи, дужни су да се старају о повећању снаге код здравих чланова своје расе, како би каквоћа заступила број и како би се у блиској будућности обновила резерва народне енергије. „Французе не можемо нагнати на рађање; али оне који су рођени можемо сачувати од пре временог умирања““»,

Ова књижица написана је у славу Живота, коме желимо више среће, и у славу Отаџбине, којој желимо силу и поштовање.

Књижица је за примену и задржи само само сасвим осведочене истине. Она у двадесет и две заповести садржи све што нам се чини да је срж хигијене. Свакој од (ових заповести следује тумачење, чији јој заповедни облик окрепљује уплив. Ни један ред није излишан, јер нам је циљ да је деца науче на памет.

Ове заповести треба да научимо и да нам за навек остану урезане у памети, како би се самостално и поступно навраћала мисао на све што садрже.

Ово није нова метода.

Тим што децу учимо хигијени, чинимо им трајну услугу. Велике књиге не читају се са разлога,

#) Издање С. Б. Цвијановића Београд 1013. Цена 60 пара динарских (60 потура.)

хЕ) Бе А. Вогдав.