Žena

624 «НЕ РА

тини добрих ствари, које нису без вредности, али које се прецењују. То су положај и богатство. Сваки тежи да се уздигне на што виши ступањ, да задобије што већи положај. Дух кастичности је развијен у нижим друштвеним слојевима, као год у вишим и највишим. Један старинар има неколико ступњева ниже себе и гледа с висине на њих. Он с презрењем гледа ситничара, а овај пиљара. Пиљар с омаловажавањем посматра раденика, а раденик тако надничара. Слуга каквог отменог богаташа диже далеко више главу, него слуга каквога обогаћеног пиљара.

У друштву влада очајан лов и трка за истакнутим местима и више се пута неки људи, да би то постигли, служе веома недостојним и ниским средствима. Друштво. треба да нам се клања, да нас цени и стога морамо бити богати, или бар привидно богати. Услед тога и јесте толико напрезање да се изгледа отмен; да се створи себи углед богатих људи; да се прикажу блесак и сјај; да се живи по моди. А отуда је она многобројна поворка ствари и предмета поквареног укуса; отуда толико безукусности, покварености, унакажених срдаца, празних душа, унакажене интелигенције, толико порока, толико безумља и лакомислености! Једна од најодвратнијих појава нашега префињенога друштва јесте навика, коју ствара тако звани „добар тон“; да се изиграва високо друштво, да се примају посете и приређују гозбе. Такви људи призивају у свој дом разне тобож отмене познанике.

Сваки се може да присети ма једнога од тих људи, који су лакомислено туђ новац трошили, који су се, како се то лепо каже, измотавали и претварали, само да би пред светом нешто изгледали и имали угледа и да би могли · играти какву видну улогу међу себи равнима, па је најзад и господство и углед и све одједном се срушило и све отишло до ђавола. Заиста није претерано кад се тврди да пет шестина превара и обмана, којима се срамоте трговачка предузећа, имају свој извор и зачетак у тој болесној жудњи одржавања блеска И сјаја. Шта се све не жртвује жељи, бити ма и привидно уважен и поштован. Жртвују се спокојство, поштење, част, понос, достојанство, истинитост, врлина, све — само нека се одрже сјај и блесак. Морамо да се претварамо, да варамо, штоно реч, да бацамо прах