Žena

ВЕНА 581

Албанска лепотица. (Прича из најновијег балканског рата).

Можда се нигде на свету не мрзе толико људи, као што се мрзе католици и мусломани у Албанији. Али се нарочито мрзе у околини Скадра.

На први поглед изгледа, да ту мржњу изазивају верске разлике. Код народа са веома малом, или скоро никаквом културом, вера је велика преграда. То стоји. Али како је дошло, да су се Арнаути, синови једног народа разбили у разне вере, нарочито у муслимане и католике>

Велика маса католика постала је то тек у новије време. Узрок је томе поглавито у економским приликама. Спахије, аге и бегови махом су мусломани. И они су налазили заштите у Цариграду. Арнаути нису хтели да плаћају цару царево, и прогласили су, да је то срамота. У томе су се слагали

и спахије и кметови. Али су спахије умеле да докажу кметовима, да треба да дају својим спахијама трећину и четвртину, јер се то тако затекло од старина.

Сиромашни кметови су давали и давали спахијама, али се никада не могаху надавати. У Цариграду им није вредило да се туже, јер је султан штитио. аге и бегове. Када му је требало, они су му купили и водили војску из Албаније.

На тај начин било је много незадовољника у Албанији и то сиротиње. То су били људи без заштите. Њихово економско стање доводило их је до очајања. Католичка пропаганда је упрла погледе на те људе. Ту су пропаганду ширили из Италијеи из Беча. Не толико за љубав вери, колико за љубав политици. Сироти Арнаути надали су се, да ће наћи сваковрсне заштите код моћног католичког свештенства, а у Италији и Бечу рачунали су, да ће њихови свештеници и бискупи бити кадри, да католичке Арнауте поведу у политичким питањима за собом.

Друго је дошло по себи. Муслимани Арнаути

били су огорчени, што њихова сиротиња иде у туђу