Žena

582 ВЕНА

веру и ставља се под туђу заштиту. А католички Арнаути налазили су ипак заштите, па донекле и помоћи. И тако настаде међу арнаутским католицима омраза и мржња, која изгледа да је због вере, а у истини има ту сваковрсних интереса. Дошло је већ дотле, да се албански католици неће да зову Арбанаси, већ се називају својим племенским именима: Малисори, Клименте и слично.

Извините, што сам почео да говорим о поповима и економији, кад је реч о лепој Албанки. Али сам хтео да вам покажем узроке мржњи између албанских католика и муслимана, јер ћете је овако лакше разумети. А о тој се мржњи говори и у овој причи.

О отмици је реч.

Отприлике два сата од Скадра, у селу Љубани, било је у сиромашна оца, католика, женско дете. То дете није било лепо, као што су друга лепа деца. Ко је види гледа је и гледа, а не може да одвоји од ње ока. И сваки напослетку заврти главом. Зашто 2 Отац детињи волео је то да зна, али дуго не мога дознати. Напослетку му је неко казао: — Ако хоћеш право да ти кажем, зашто напослетку завртим главом, кад год видим твоје дете, могу ти рећи: Жао ме је тога детета. Она је толико лепа, да не може добро свршити. — И није свршила добро.

У Арнаутлуку брзо сазревају деца. Али не тако брзо, а да би требало да их удају од 12 до 13 година. А они их ипак удају док су још деца. Што је год који народ културнији, тим доцније удаје женску децу. Срби у Старој Србији, који беху помешани са Турцима и Арнаутима, морали су да приме тај ружан обичај. Ако девојке што пре не удаду, одвуку им их.

Лепу католичку Албанку одвео је млади Бушатлија из Бушатија. О Бушатлијама иде прича, да су то потомци Црнојевића, наиме Станише Цр-