Žena

ВАСА 629

љина врло уска и по могућству се упија уз тело. Боја јој је као боја човечије коже. Чак су п чарапе те боје, те је издаље таква хаљина заиста скоро невидима. Жеенскиње нпсу хтеле да прихвате ту нову "моду. На то су кројачи испослалп своје женске намештенике — на кјима се обично проба одел» — да вађу. са таквим невидимпим хаљинама по шеталиштама, где је највише света, Американци су их појурпли п одјурили, те ће тако невидиме хаљине остати сасвим невидиме.

ТКенска републина.

У предграђу Сан Луја у Америци има женски универвитет, који има 100.000 ученица, то је управо држава у држави. Има свој нарочити устав, своје законе п своју владу. Владу за унутарње послове, за привреду, просвету. Место војног министра пма министар мира. Све су чланице тога универзитета зато, да овлада у свету мир. Примирни судови решавају спорове, који поникну међу чланицама, У тој републици може жена да буде све: и лечник, и чиновник и адвокат, инжињер итд. Гђа Белва Луквут створала је ту женску републику. Она спада у прве Американке, која је постала адвокат. Борпила се за женска права, и постигла неуморним радом и агитацијом да створи оно што је створила. Она каже: Ко хоће нешто да постигне, треба да је куражан, и не треба ни најмање да се боји, што ће га на почетку исмејати, Та је госпођа 80 година и још је не давно путовала па Америке у „Лондон.

Демонстрација за женско право гласа.

Недавно је у Хагу отворен низоземски сабор, те је прочитана престона, беседа Било је у пагледу, да ће у престоној беседи битп парично обећање како ће п женскиње бити паједначено.са мушкима. Чим је обнародована престона беседа, настало је велико огорчење међу жеп:ма, Искупила пх се велика поворка отишле су председнику Министарства, и пзајавиле негодовање, што њихове жеље нису испунили.