Žena

632 ВЕСЕО ЕР НЕ тала: зашто жена жевиг И одговорила: прво за задовољство људима, па онда да рађа кћери п синове, кћери, да буду понпжене, као п она, и синове, да понижавају кћери неке њене друге. И за све то понижење шта добија жена 2 „Ласкају њеној лепоти, И опа, бевзумница, негује ту лепоту и радује се кад успе да се помоћу ње допадпе коме човеку. Ја сам се гровила. И омрзох лепоту, као да је она крпва. Сматрала сам за срећу што сам ружна, те се пећу преварити да паднем у опасност да свој жпвот понизим и жртвујем за туђе задовољство.

Бедан циљ живота. Мени је бпло толико мрско што сам женскиње, да сам чак п у говору пзбегавала облике женскога рода и место речи: прочитала сам, урадила сам, говорила сам: прочитано, урађено п тако даље, двоструко патећи прп томе; и што ми је то било тешко и што ме је вређала неправилност језика, који сам мислила да знам.

Али још више него себе и жене уопште, ја сам мрзела људе, који су мрзели женскиње, Како смеју да мрзе овце, мачке п, ако баш хоћете, и змије, кад не мрзе вукове, тигрове и змпјеке царевег И избранпк прпроде, паметни, јакп човек, по моме мишљењу, није стојао на виспни достојној вгавпсти кад је могао да се поноси п хвали оним што је на поклон од другога добио и да се руга оном што је добио мање од њега. Ја могу себе мрзетп п презирати зато што немам ништа, и што не могу ништа; алп каква неплеменитост бити богат и јак и презпратп спромашне п слабе!“

Белешке из здравља.

Упут и срества против колере,

Колеру преноси слтно невидљива колерна клица. која живи искључиво у цревима болесниковим. Садржај црева излази из човека као бљувањак и као измет. Дакле: само бљувањак и измет болесников могу пренети колеру. Исто тако рука болесникова, рубље, постељне ствари и све оно што је у околини болесниковој може бити упрљано колеричним клицама, те према томе може пренети колеру.