Žena

РЕЈА 689

оцеде, поређају на добро машћу намазану тепсију, поспу соли и кимом, (може се и са маком) и пеку док буду реш

Пудинг од грожђа. За то треба 4 земичке, 3 јајета 2 кашике масла, пола килограма грожђа (свежа), за 20 фил. бадема, једна шољица ситна шећера, мало лимунове коре. Готови се за 2 сата. Земичке се потопе у млеку, добро исцеде и пригају на масти док не постане глатко тесто од њих. Масло се са 3 жуманцета добро измути, дода шећер и лимунове коре и затим заједно са земичкама добро измути. Напослетку се дода и пена од 3 беланцета и мало сува грожђа. Добро намазана модла испуни се у висини од %, и два сата се у дунсту пече. Сервира се без икаквог прелива.

Малакоф тудитг. У земљану шерпењу, у величини торте, поређају се пишкоте, тако, да је и дно и свуд унаоколо испуњено. Онда се то прелије кремом, па опет ред пишкота, и све тако до горе. Последњи ред морају бити пишкоте. Крем се овако прави: 12 деке масла, 14 деке ситна шећера, 3 жуманца. мало ванилије, 14 деке самлевена ољуштена бадема, добро се умуте, и томе додаје, кашика по кашику, = литре укувана оберста. Кад је готово, поклопи се заклопцем, на заклопац мете + —1 килограм тежине и остави преко ноћ на хладно место. Може се лепо изручити. Може се украсити са измућеним (тученим) оберстом. Тај пудинг је врло добар.

Штатглице од бадема, тако звани „Енглези“. Пола килограма ољуштена и ситно исецкана бадема и исто толико ситна шећера измешају се у чинији са онолико беланаца, колико је нужно да све то постане густа мешавина. Најбоље је испрва узети 5 беланаца, па ако је нужно још додати 1—2. Од те мешавине ваде се кашиком форме за пуслице у тепсији, коју обложимо белим облатном. Колаче поређамо и при умереној ватри печемо. Кад су готови, оставимо да се исхладе и онда заокружимо облатне и вадимо пуслице из тепсије.

Фитљ двотек. 12: дека шећера добро се умуте са 3 жуманца, томе се дода кашика рума и пена од 3 беланца. Затим се дода 12: деке брашна, 12: деке читавих бадема, 12: деке крупна грожђа и 5 дека ситно исецкана аранчина (у свакој шпецерајској радњи може се добити) и онда се полагано пече.