Žena
638 ВЕНА
бро се истре чинија од салате. На то се успе 1 кашика
црна вина, 1 кашика лимуновог сока, врло мало соли, исто тако мало ситна шећера, мало сенефа, жуманце од једног
"тврдог јајета, једна лепо очишћена сардела, мало бела бибера, мало ситно исецкана петрожеља и 4 кашике најфинија ззејтина. Све се то добро промеша да постане густ сос, Са тим сосом прелије се салата (ма од чега била) добро промеша, остави да постоји да се сос упије и онда сервира. Говеђи котиурови са патриком. Месо се исече на "лепе котурове, које добро излупамо, и са једне стране проВучемо на резанце исеченом сланином. Другу страну умочимо у брашно и на врелом маслу мало печемо, свега четир минута. Онда котурове посолимо и мало опапримо и онда на брзој ватри допечемо. Кад су готови котурови, извадимо и оставимо на топлом месту, а у сок метемо једну коцку Маги (има у свакој трговини шпецераја) и један до два деци скорупа. Го се мало прокува и прелије преко котурова.
„Лајтрилики, колачи са сланином. Те лајпцишке колаче са сланином, може свака домаћица зготовити, у чијој се кући меси хлеб. Узме се комад хлебњег теста, развије се и њиме испуни тепсија тако, да је и у наоколо до горе тесто. Онда се по том тесту поспе ситно на коцке исечгна сланина, коју најпре посолимо и са кимом помешамо. На то се помећу парчад масла, и мете у врео рерн да се пече. Кратко време пре но што јаз тесто сасвим печено, поспе се преко сланине 5—10 добро размућена јајета (према величини тепсије узимају се јаја) и онда се допече и вруће сервира. Ово јело је лајпцишка деликатеса.
Шунке са скорутом. Куване шунке исечемо на лепе танке комаде, увијемо у брашно и печемо на врелом маслу, прелијемо скорупом и оставимо да се мало прига. Шунку поређамо на чинију. сос се још мало прокува и онда га прелијемо преко шунке. -
Добре слане кифле. Од пола килограма брашна, 15 грама квасца и воде колико треба да буде лепо глатко тесто, смеси се, и онда направи једна дуга округла штрудла. Од ње се сасеца парчад у величини једног јајета, и из тих парчади праве се переце. Те переце спусте се у кључалу воду и оставе се донде да вриду, док не пливају на поврашини. Онда се изваде из воде, мету на сито, да се добро