Žena

БАЗЕНА 5 4 651

у неки мах промишљала о томе, хоће ли јој се јавити свети Илија, који највише зна.

Но и кад се већ решила да оде, није ишла лако. Али је ипак ишла. И кад је била на путу

враћала се, али је и опет кретала онамо где уз. капију стоје наслоњена она три снопа трске. Сво опирање није јој ништа помогло. Као она рибица кад се ухвати на удицу, па што се више отима, само се већма крвави и удица јој све дубље улази у месо. | Обукла се у најобичније одело само да не упадне у очи. још је доста рано по подне, надала се да никог неће затећи, а тога се највише бојала. Напослетку шта то чини2! Пошла је ~ виноград, да у виноград, пошла мало на свеж зрак, па уз. пут свратила сека Стани. Кога се то тиче2 Слободно јој је отићи онамо из радозналости, па и из каприса....

И ено је, где већ отвара врата сека Станине куће. Двориште је мало, ал: чисто.

Пред њу изађе девојчица од 9 до 10 година и потрча да је пољуби у руку. .

— Хоћу да разговарам са сека Станом, отпоче. госпођа Милка. је ли она код куће2

— Код куће је.

— Има ли кога код њез2

— Тамо је једна Немица.

— Ја не бих хтела да ме види, рече госпођа, а кад то каже, помало се збунила. Беше јој стид, да пред дететом покаже, како нешто крије.

Дете није видело у томе ничега необичнога. Климну главом, да је разумела и рече: Изволте, неће вас нико видети.

Увела је госпођу у кујну, али се видело да се на оном огњишту не кува. Није било ни судова, а све је чисто и окречено Из те кујне воде двоја врата. Једна у собу са улице; друга у собу из авлије. У ту собу је увело дете госпођа Милку.

_ Дете се понашало сасвим сигурно; види се да је било научено шта треба да ради. Понуди госпођу да седне, па онда рече: — Изволте мало причекати, тетка Стана ће доћи.