Žena

650 ВЕНА

је у ватри и брижно ју је миловао. Наговорио ју је да одмах легне.

Два три пута је устајао оне ноћи, да је види и увек ју је застајао будну, са отвореним очима. Да му каже, шта је мори, није хтела. Нашто да се и он љути, кад ће се бутони ипак наћи. Мораће се наћи.

Али их ни сутра ни прекосутра није нашла. А преврнула је све и загледала свуда и где их је могла наћи и где их није могла наћи. То ју је и жалостило и љутило. Али поврх свега ју је морила радозналост: Где могу бити Прегледала је и преврнула и по трипута сваку ствар. Сваку па и најмању ситницу. Па где могу бити2г Била је просто у грозници. А никоме не може да повери бригу своју, па чак ни мужу. Страшно: Већ не може ни да једе; ноћу се буди, још увек се сећа да није разгледала добро овде ил' онде и једва чека да сване. Опет тражи и нема.

Њом је овладало грозничаво стање. И у четвртак већ није знала шта ће. Седела је по подне у наслоњачи скрштеним рукама, невољна и већ скоро ништа није мислила. Ништа 2! Тада одједаред дође јој у главу нешто нејасно, па онда све јасније, како ће да нађе бутоне. Испрва се застидела. Она уопште не разуме, откуд јој је могла доћи у памет таква мисао. Замислите само, као да јој је неко шануо у мозак: Иди код баба Стане и питај.

· Стотину разлога јуре јој по памети, и сваки разлог говори против те глупости. Али она је толико раздражена, јетка, радознала, где могу бити ти бутони, да не помаже никакав разлог. Боже, како смо бедни ми обични људи. Неки су уображени у своју филозофију, одричу се бога, а кад наиђу на њих тешки дани, они му се моле, заверавају му се, и ако не верују да ће им помоћи. Жене које су исмевале врачаре, у невољи својој одлазиле су им на савет, поклонише се пред њима. Када је госпођа Милка пре неколико дана са онако хладним осмехом слушала о онима, који призивају баба Станине духове, сажаљевала их је. А сад је