Žena

— Дал' да госпођа тражи 2

Сто потврђује.

— Где да тражиг Да ли у соби где спава 2

Нема одговора. Тамо дакле не.

Каквих имате још соба госпођо, ређајте их. Госпођа Милка поче ређати. Трапезарија, салон, мужевљева писарна и т. д. Нема одговора.

Уједаред се заљуља цео астал, као кад се неко стреса. И сека Стана тумачи: — Духа зову; мора да иде.

Госпођа Милка је канда и волела, што се тако догодило. Обузе је неко непознато чувство веровања и неверовања, стида и страха од непознатога. Она се диже: — Нека, други пут! И поново увераваше сека Стану: Доћи ћу опет! Већ је од куће спремила била 10 круна и остави их на сто. Сека Стана није приметила, или се чинила да не примећује.

— Збогом!

Сека Стана није ју више поздравила божијим именом, него јој се поклони дубоко: Љубим руке милостива. И на вратима је додала: —- Баш ми је жао, што св. Илија данас није могао доћи.

Кад је госпођа Милка изашла на улицу, није знала шта да мисли. Она је нешто читала о спиритизму, ал' врло разно. Њен јој је муж једном приликом говорио: — Има где са тим само обмањују свет. Али има случајева, где је превара искључена. Тамо то кретање астала своде неки на магнетизам и на неку аутосугестију, где сами себе варамо, а има врло озбиљних научара, који верују да се под извесним триликама појављују дуси. Неки тврде, да ми те спиритистичке појаве не умемо да протумачимо, јер између неба и земље има пуно ствари, које не познајемо и са нашим слабим и варљивим чулима нећемо никад познати.

Док је госпођа Милка промишљала о томе, вечерњи поветарац хладио јој је угрејано чело. И све јој се већма чинило, да је у овом случају све