Žena

______ВАвЕ НЕНА 657

Сад долази прича о једном „јаузну“ и о госпођи Савети. Шта је то јаузен, знате. А и госпођа Савета није баш одвише необична. Жена осредњих година, осредње лепоте, осредње памети. Али необично уображена у своју младост, у своју лепоту и у своју памет. У осталом то никога не би требало да боле. Али је госпођа Савета имала још једно својство. Умела је да каже. Све да каже, и ништа да прећути. Није никада разбирала шта ће из чега изаћи, и ако се то могло често предвидети. Поносила се тиме, што она уме и сме да каже свакоме и свакој— у брк. Када су јој говорили, да је из тога изашло ово или оно зло, увек је говорила: — Нисам ничија кутија, па да затворе у мени тајне. У осталом ја увек говорим само истину, а истина не може никоме шкодити. Да метнем на уста локот — нећу.

Кад је оно госпођа Милка ишла да призива. духове, била је код сека Стане једна Немица. Та је Немица била праља код госпође Савете и познавала госпођу Милку. Видела ју је сасвим добро кад је ушла у авлију и кад ју је дете увело у кућу. Па је та праља то узгред причала и госпођи Савети.

Госпођа Савета је три пута питала праљу: је ли истина2 И кад је праља три пута потврдила да јесте, онда ју је госпођа Савета питала: - А би ли се могла заклети. Праља је уверавала да може. Заклеће се макар и пред судом.

И сад долази „јаузен“. А много чега има на тим јаузновима, кад је тамо госпођа Савета. Тамо се крај беле кафе и црне Мока-Торте обично потроши и по који комад ближњега или ближње. А обично сервира госпођа Савета.

Она то разуме веома укусно. Док су се госпође окренуле, а она изнела на послужавник госпођу Милку. Изволте! Изволте, само још једно парче! Ствар је свежа и истинита!

Ако вас занимају и појединости, могу вам их укратко навести. Госпођа Савета је сачекала згодан тренутак, а тај је наступио, кад је после слаткиша дошла чаша воде. Тада је за неколико часака при

2