Žena

светом душмански избијем госпођу Савету, јер те бајаги клевета. Да сам је у први мах застао, може бити да бих је и убио. Невину убио, јер је она говорила само чисту, свету истину. Но кад сам се само спасао онога зла, са другим ћемо лако ја полазим госпођо овога часа на пут. Све једно где. Остаћу дуже. Кад се вратим с пута, не желим да вас поштована госпођо затечем овде. Носите све што је ваше. Мој ће вам заступник у року од 8 дана предати мираз, који сте ми донели Да не морате одвише журити, имате за сеобу 14 дана времена. Искрено жалим вашу госпођу матер, али не могу друкче. Иначе вам желим много среће. — Кад је изговорио, дубоко јој се поклони.

Госпођа Милка у онај мах није била више збуњена. Премери га од главе до пете и рече исто тако хладно као он: Не треба да бежите од куће 14 дана, те занемарујете вашу економију. ја ћу са својом сеобом бити готова најдуже за четир-пет дана. Иначе и ја вами господине желим сваку срећу. Збогом.

Била је горда да се даље брани. И била је уверена, да је тај човек никад није волео. А он кад је виде онако прибрану, и како му говори некако подсмешљиво, био је тврдо уверен, да га је та жена варала.

ж

Када се на сред пијаца одржи јаван збор, доста је тешко дознати од света, шта је тамо ко казао. један вас зачуђено пита: — А од куда ћу ја то знати, кад нисам тамо био. Други приповеда, како је стајао мало подаље, па није могао да чује све, тачно, зато и не приповеда. Али када се између мужа и жене догоди нешто између четири зида и четири ока, сви су редом најтачније обавештени шта је казао он, а шта је казала она; код којих речи се раздерао он, а код којих речи је она ударила ногом патос. Већ оно после подне знала је цела варош, до најмање ситнице не само оно што је било,

него и мало више.