Žena

666 ЖЕНА _

Адвокат је ћутао.

— А када би била осуђена, на колико би била осуђена 2

— Морам ти рећи, да наш закон веома слабо брани част, па ма то била и женска част. Енглески закон је н. пр. веома строг, кад се тиче женске

части, наш закон прописује веома благе казне. За увреду части, ако није учињена путем новина, најтежа је казна 500 форината, хиљаду круна... Наравно; увреда части може бити веома разнолика, па и необично тешка, гора од тешке телесне озледе, па зато и видимо, да код нас тако многи не

бране своју част на суду, него двобојем и другим

средствима... ја ти не могу саветовати, да у овој ствари идеш пред суд. — И нећу! — узвикну госпођа Милка оштро:

— Али шта онда да радим 7!

— Твоја ствар је дошла већ пред највиши суд, пред суд јавнога мњења. То је мимо бога највиши судија. јавно мнење те познаје као поштену жену, а познаје и ону бестидну алапачу. Ти си већ добила на том суду. Пресуда тога суда измириће те и са твојим мужем. Умири се; остави нека прође још мало воде Дунавом и све ће бити добро. Старац устаде са столице, пређе јој руком преко косе и пољуби је у чело. Све ће бити добро... све.

Она је седела у наслоњачи са стиснутим зу)бима и затвореним очима. У онај мах рађала се у њеној глави помисао. Боже мој, како се само. пре није сетила тога. И у себи је клицала: — Тооје једини излаз. За тим се подиже, и хтеде старога пријатеља њихове куће да пољуби у руку.

Сиромах старац! Ма колико да је познавао људе и људске душе, овога се пута преварио. Он је мислио, да су је његове благе речи умириле. А она није била умирена, само задовољна што је нашла излаза, који јој је изгледао — славан.

ж + %

На пијаци, на главном шеталишту међу оним редовима дрвећа, догодио се страховит шкандал.