Žena

ВЕНА 669

сам радио на томе, да те оптуже због оног тежег преступа.

— И то се теже казни — пита госпођа Милка.

— Јесте, теже се казни. Код тешке телесне озледе узима се, да кривац није имао намеру да убије. Али где се претпостави намера убијства, тамо је казна тежа

Госпођа Милка не рече ништа, али је гледала.

у адвоката и питала га је погледом: — Па зашто: ми тражимо оно, што је тежег Он јој је одговорио: — Што си ти викала:

Хоћу да те убијем, то не одлучује ствар. Ко хоће да убије, тајне полазина противника перушком, нити сунцобраном. Глупост. Али је мени због тога право, што те оптужише због покушаја убијства, јер. је то тежа ствар и долази пред поротни суд, а оно лакше, тешка телесна озледа, иде пред редован суд. Редовни суд судија, осудио би те сигурно због тешке телесне озледе, јер не може казати, да ниси ону несретницу тешко озледила. Али порота, суд грађана, може изрећи, да иако си оно учинила, не треба да будеш кажњена. Може да каже: јесте, учинила је, али није крива, и суд ће те потпуно ослободити. У овој ствари због покушаја убијства. судиће грађани, који познају и тебе и ону несретницу. Судиће по души и схваћању, а не по мртвом слову закона. ја се уздам у пороту, желим да ствар. дође пред пороту, па зато нећу радити на томе, да оптужба буде лакша.

— Ви најбоље знате, чика Мирко, шта ћете: радити. ја се уздам у Вас. Наравно, онда ју је већ прошло оно страховито узбуђење и мислила је: много питомије но дотле.

ж Дошао је дан расправе. Расправа је била у великој судској дворани и та је дворана била дупком пуна света. Кад се појавила госпођа Милка са својим браниоцем, све су очи упрте у њу. И она летимично погледа у публику. У један мах јој се стеже срце и побледе. Сасвим у крају публике опази.