Žena

сл

АЕ НГА з 67

вале туђега јевика п победио је. Кад су нам пре двеста година донели из Русије књиге за цркву и школу на рускословенском језику, хтели су да тај јевик буде п књижевни. Навала његова одбила се о једрину, чистоћу и богатство српскога језика и победила је: велика мисао, да се пише народу народним језиком, да би народ од књига могао имати праве користи.

Ова борба била је између два сродна, словенска. језика. И мада се међу њима није опажала никаква огромна п знатна разлика, морало је доћи до књижевне борбе, јер ипак један језик, ма како иначе сродан био, други искључује,

Учењаци су назвали мешање туђих речи у свој језик варваризам. И запета је мешање туђих речи у нап једар, богат и милозвучан језик -— варварски посао.

Кад смо ово установили, да видимо, како даље стојимо према страним језицима.

Сваки снажан народ гради културу на свом језику. Што је народ снажнији и душевно развијенијп, тим му је и култура јача.

Ни српски народ не спада међу мекушце. Толико пута је у свом животу окушао своју снагу, не само телесну него и душевну, и доказао је. да је вредан да живи међу образованим народима. Истина, српски народ не може ве у том мерити с народима, који данас воде коло напредовања. Али не сме себе ни поништавати, Јер је толико пута и на толико начпна утврђена истина, да српски народ има врлина и подобности, да може напредовати. Пто пак није упоредо напредовао с другим способним народима, ту није он крив. Усуд му је доделио, да вековима пипспашта под туђином и да вековима буде снажан бедем против дивљих нападача. У такој улови није се могао у јачем размеру даље култивирати. МИ што је пропустио у прошлим вековима, нема сумње, пакнадиће бржим корацима у будућност.

А да може радити на свом свестраном раввитку, српски народ рачуна, да ће га свака његова јединица помоћи и да ће радити и стварати пуном паром. Великим народима и јаким слободно је понекад п