Žena

осамдесет сати. Боље је кад знаци тровања наступе раније, јер онда још није отров ушао дубоко у организам. Знаци се показују обично већ тиме, што нас обухвата немир, занос, опијеност, у тежим случајевима појављују се грчеви, несвестица, мука, повраћање, пролив, болови у желутцу. Чим посумњамо да је наступило тровање,. треба наравно „звати лекара. Док лекар не дође, треба по могућству отклонити отров из желутца и црева. Ако повраћање није већ по себи наступило, треба га изазвати тиме, што ћемо пити топле воде, или дубоко турити прст у грло. Ако је потребно мо"жемо ишчистити црево са рицинусем. Ако су болови јаки, можемо их ублажити са топлим превојем на трбуху, или жупањем у топлој води.

Кад хоћемо да нам је тесто ишли месо које тпечемо на масти реш, онда треба да додамо у масти мало чиста фина зејтина. Зејтин кад је добар не мирише, „а тиме се масти уштеди.

Пукнута јаја могу се кувати а да не исцуре на овај начин: Јаје се увије у танак, тако звани свилени папир и тако спусти у воду. Папир се приљуби за љуску од јајета и јаје не може да исцури. Овај начин је опробан.

И најбоље сирће треврне се ц токварим ако га не оставимо на згодно место. Сирће не сме да се остави ни на сувише топлом, ни сувише хладном месту, а никако ту близини огњишта.

Мариниран телећи мозак. 2—3 телећа мозга кувају се у 3 литре воде са :! литре сирћета, сечена лука, „зелени, лимуна коре, 2 листа од лаворике, мало соли. Кувати треба четврт сата, онда се скине са ватре и остави се у води док се не исхлади. Може се одмахјести, а може се и оставити за други дан. Јело треба на парчад исећи у чинији високо поређати и са мајонезом прелити.

Колачињ са кавом. Три децилитра брашна и једна „литра млека помешају се и у шерпењи кувају док не постане каша, У то се успе три кашике јаке црне каве и меша, док се не исхлади, томе се дода 5 жуманаца, 5 кашика шећера и напослетку тврда пена од пет беланаца, све добро измути, успе у тепсију и пола сата пече у врелом рерну. „Док се то пече измути се пена од 8 жуманаца, ослади по