Žena

ВЕНА 108

вољи, помаже се по печеном тесту и мете поново у рерн да се пече одприлике 10 минути.

Руски колач. Узме се 5 жуманаца, једно цело јаје, кашика рума и брашна колико треба да се умеси лепо меко тесто. Онда се развије, сече на парчад од којих се праве разне форме, затим у врелој масти пеку и поспу са ситним ванили шећером.

Македонски колачи са воћем. Од 2 кашике брашна, "Ле литре млека и за 6 потура квасца замеси се тесто и остави да кисне. Онда се добро умесе 250 грама брашна са 2 кашике шећера, 30 грама масла, мало соли, коре од лимуна, 15 грама ситно исечена цитроната, једна кашика крупна грожђа, 60 грама туцана бадема, ; литре млека, 2 јаја и онај замешени квасац. То се успе у тепсију, која је добро са маслом измазана. Остави се још једаред да кисне и онда се пече. Кад је готово изручи се у чинију и прелије врелим соком од укуваног воћа или вина да омекша. Пре но што се метне на сто, поређа се око теста разно укувано воће. Ти се колачи једу док су врели.

Колачт уз тлеј. 7 дека масла и два жуманцета добро се измуте. К томе се дода 7 дека шећера, 2 штангле · истрте шоколаде, 5'/, дека брашна, пена од два беланцета. Кад се све добро измути мете се у тепсију и пече. Ти се колачи још топли исеку на узане шпангле, помажу пекмезом и две и две саставе.

ИСПРАВАН.

У прошлом 10, броју „Жене“ изостао је потпис писца под саставом: Месечина. Писац је г. Ђорђе Прерадовић, учитељ.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Гђи С. В. Београд. Чим добијемо времена, писаћемо Вам опширно. ;

Гђици Владислави. Није могло ући у овогодишњи календар. Видите и зашто. Они велики догађаји запремили су много места, а није било могуће не осврнути се на те догађаје, Ако дозволите, да донесемо у часопису.

„Пријатељу Жене“ у Будимпешти. Ваш би чланак можда поднео за какав политички лист, и то за врло назадни политички лист.