Žena
ЖЕНА 11
кувају на нарочити начиц, употребљују у Карловим Варима у великој количини, Но п ако се шунка лако вари, није за свакога, Није за опе који пате од гихта, а онп који пате од бубрега не треба никако да једу шрунке, јер пма у себп по некад чак до 57, соли, а чак п Прашка шунка пма до 29, солп. Иако у опште не треба месо јести пресно, шунку још понајмање због трихнина, а њих кључала вода убија.
Пиле. Од пилета добијамо најнежније и најсварљивије месо, А груди од пилета, тако звано бело месо има у себи највише хране, п ако тај део пилета не волп свако. Бело месо у пилета је најздравији залогај, (кад је већ реч о месу). И болесницима којп се предижу, даје оно најбољу храну, п враћа им изгубљену снагу. И баш вато не треба узимата пилиће које су хранили можда црвима, мего треба узимати пилиће који су јели вгрно. Најлакше се варе-врло млади пплићи п ако нису тако укусни као одраслији. Турка. МИаврсно бело месо има и ћКурка, Хран-
· љивост ћурке је већа него у пплета (има 2%, више
беланчевине) дебље је, ал зато се теже вари.
Фаган. По пагледу је месо фазана најближе ћурки. Што се тиче куса, фазан долавп после шљуке на првом месту. Но што се тиче варења, пшле је ппак сварљивпје од фазана, Ванредан укус у фазана вероватно је отуда, што се фазан бави у свежем зраку, у штумп, на ливади, па му п његова мприсава храна вероватно даје онакав укус. И месо јаребице, дивље патке, укусно је, алп је месо дивље патке мање пежно пи теже се вари.
Патка. Ко има поле слабији желудац не може му се препоручати патка, јер п ако је то месо врло укусно, није лако сварљиво. Али пма велику хранљивост. Голуб. На овом месту треба приметити, да је управо грешно јести мале тичице, које тамане шкодљиве инсекте, и које пас увесељавају својим цвркутом, Оне и нису много хранљиве. Алш се већ може јести голуб, чије је месо хранљивије п лако се варп. Голуб има више беланчевпне од осталих пернатпх живо-