Žena

ЖЕНА На

Имућност, богатство, разњежен живот, заиста убија. И ми видимо, како раслабљени из тих сталежа полако изумиру, њихове дегенерисане породице најпре нестају, а долазе ратарска и занатлијска деца, да попуњују те редове, да их занављају свежом крвљу, док и њих мекушан, неприродан живот — дегенерише.

У наше су интелигенције саразмерно најнезгоднија деца, јер је она у доста великом броју и у доста јакој мери раслабљена. А има наравно раслабљених, дегенерисаних помало већ и у другим сталежима.

Док је доктор говорио, није га нико прекинуо, а кад је престао, сви се пожурили да кажу понешто. |

Домаћица је прва узела реч. Здрава, лепа млада стаде пред свога оца и рече: — Имаш право оче. Мој Сима није одвише послушан. Он не успева у школи онако, како бих ја хтела, и ево да ти право кажем, није то толико што га је задржала његова болест, чего што је у школи расејан. Не слуша шта се тамо догађа, не прати предавање, него му је ум још за игром. ја мислим биће некада боље, па можда ускоро. Али ево стојим пред тобом и питам те: Зар ја дегенерисана, раслабљена2 Зар сам ја дала народу сина и две ћери, које сад са оним дераном прескачу све могуће јендеке, да ти буду почетак свршетка, или чак и свршетакг Молим те, оче, погледај мег

Здрава, насмејана, изгледаше као каква кршна планинка. Па се онда окрете мужу: Устани Јово, да те види отац! И Јова устаде у свој својој величини. Такви су само медведи из шуме, а не дегенерисани. Него да си нас одмах пољубио. Пружи оцу румени образ, и он је топло пољуби. Ал: онда рече: добро је де! Ал оног твог клипана мужа, не _ морам баш сад овде љубити. Ти си ми изнела као разлог твоје румене образе и твог гломазног мужа. Али ти ја кажем, ниси ме тиме убедила, јер се могу и медведи дегенерисати и пропасти.

Онда се окрете учитељу и запита га: Не 0об-