Žena

ЖЕНА И Њ

Ово је кад болесник седи. А кад болесник лежи, а нарочито тежак болесник, треба да лежи на леђи. Два одвише пуна јастука довољно је. Као што је већ напред споменуто, ти јастуци не треба да буду једно преко друго, него степенасто, да под болесником не би било шупљине. Да под болесником не би било шупљине, (јер ће га болети крста), треба под крстима подметнути јастук. Онда ће тело лежати мирно, а и срце ће тада најмање напрезати се.

Астматичари, који тешко дишу, треба стално да леже високо. Слаби, малокрвни и који су скоро оперисани, треба да леже ниско.

Ко дуго лежи, томе треба од времена на време олакшати лежање. Иначе може лако да се и оједе, нарочито на леђима. Зато је добро да лежи по кад-кад на једну страну, а ако је могуће да мало и поседи у постељи. Ако то не може, треба 60лесникова леђа опрати са благим сирћетом или шпиритусом помешаним с водом. Са чистом водом не ваља, јер она дражи кожу. Ако су делови тела запаљени, треба да их високо а сигурно наместимо, да мирно леже. Треба полметнути ђачиће, у којима има песка, триње, ситне проје.

Где је болесник озлеђен, те осећа притисак покривача, треба од жице или обруча направити шупљину, притврдити ту згоду над постељом, па преко тога наместити покривач.

Болесник може да се оједе, а ојешће се ако добро не лежи, и ако му постеља није у реду.

Најлакше се оједу мршави. Оједу се они делови који су нарочито притиснути. У обичном случају то ће проћи поред добре неге. Место које се дјело, црвено је. Ако то место притиснемо прстом нестане црвен. Али има и много опаснија форма тога запалења. То ћемо опасно запалење познати, што Се на кожи не показује као чисто црвенило, него је плаво, модро црвено. Кад то место притиснемо прстом, црвен се не разиђе. То је место мртво.

Може да се шири, почиње да се гноји, чак до костију. Може да наступи најопасније запалење. Чим