Žena

114 КЕ РРА

допола врела вода, или сув загрејан песак. (Флашу не треба зачепити пре но што се загреје.)

Рубље болесниково које се пресвуче, треба изнети на сунце. Но кад се осуши и желимо поново да га употребимо, треба га пре тога загрејати. Кад је рубље болесниково упрљано, онда га треба што пре изнети из собе и потопити у суд воде, у којој је усута сода.

Кад мењамо болеснику рубље, треба поступити овако: Кошуљу болесникову треба под покривачем полако покупити од доле према врату. Затим провучемо нашу руку, која је ближа болеснику под његово раме, подигнемо га мало са јастука, и онда му извучемо с другом руком леђа кошуље изнад врата и главе. Онда положимо опет болесника на кревет, ухватимо за рукаве и скинемо му кошуљу преко главе и руку. Облачење бива обрнутим редом. Ако је једна рука увезана, онда се мора прво свући кошуља са увезане руке, а после исто тако и обући. Болеснике, који се зноје морамо пре облачења истрти и осушити. Где је потребно може се расећи рукав и утврдити врпцима, а може се и цела кошуља са стране или на леђи расећи.

Како да лежи болесник 2

Лаки болесници могу преко дан упола или сасвим седети у постељи. Да би лакше седели треба им подметнути згоду за то, а где тога нема, онда јастук. Глава болесникова треба да је при том мало заваљена, а никако да виси напред. Кад болесник склизне, треба га увек подићи.

Зато треба подметнути јастук или јастуке под леђа и под раменом, а не под главом, јер биу том случају била глава нагнута доле. Кад болесник склизне треба га увек подизати тако, да га ухватимо под задњицом и леђима. Не треба га ухватити само под леђима, или испод рамена, јер је то непрактично. Да не би болесник лако и често клизио, добро ће бити да му подметнемо испред ногу малу клупицу, пањ замотан у чаршав, или другу какву згоду, да се може ногама и одупрети.