Žena

У

Ћ ЕН А 255

7 дека ољуштена и на фине резанце исечена бадема. Кад је тесто печено поређа се по њему воће динстовано или готов компот, какве врсте хоћемо, а по воћу помажемо горе наведену измућену масу и метемо у рерн да се допече. · „Сулц од томоранџина сока. (Освежава и врло лепо изгледа). 10 поморанџи на поле сечемо и пажљиво са кашиком издубимо, тако да се кора не поквари већ уцело остане. Сок процедимо, засладимо са неколико коцки ше-

ћера, боље мање но више, јер онда остане природнија ки-

селина. У мало воде растопимо 8 парчета желатине (црвена) и помешамо са процеђеним соком. Сотим соком се пуне оне издубљене половине коре од поморанџе и оставе се на ладно место док се не упитија. Кад је упитијано може се оставити у истој форми, а може исећи и на кришке.

0д поморанџе текмев добар и“ јефтит. У времену кад се поморанџе много једу треба кору остављати, па кад се скупи кила или две онда се овако зготови: Кора од поморанџе добро се опере и мете у земљан лонац. Онда се исече цвекла на кришке и мете на кору од поморанџе. Рачуна се на кору од једне поморанџе једна мала цвекла. Онда се налије водом и мете да се кува. Кад је добро мекано, сок се оцеди и на страну мете, а кора од поморанџе и цвекле промељу се кроз машину за сецање меса... Затим се та смеса успе у оцеђен сок и измери се. Колико тог сока има толико се узме још свежих поморанџа и толико шећера и кува се све заједно док не згусне како треба за пекмез.

Миљцика торта. (Врло брзо се готови) ', киле шећера умути се са '/, киле масла 8 жуманаца '/, киле растопљене шоколаде. Мутити треба пола сата. Од те масе одели се једна трећина и мете на страну, а у ту масу од 2, умути се тврда пена од 8 жуманаца и мрвице од једне кифле. Та се маса пече у две тепсије за торту. Кад је печено и излађено надене се са оном трећином масе, коју смо оставили на страну, а и помаже озго и са стране.

Беланац од јаја често преостаје у домазлуку кад се какво тесто само са жуманцем меси. Кад остану један или два беланца лако се употребе јер се додаду или тесту за резанце, или за рибано тесто на треници, или пак за

-" пржено месо. Али кад их има више ево неколико рецепта

за згодну употребу.