Žena
254 ПК БОА
Белешке из домазлука.
Прање рукавица од данске коже (ратшвсће Напда'зећиће). Рукавице се потопе у мекој води и оставе неко-лико сати у њој. После се перу у млакој сапуници донде, док не буду сасвим чисте. Не сму се цедити већ се метну у шпиритус, у један суд који се може-затворити, и држе 24 сата у њему. Онда се у хладу оставе да се суше.
Безови са златом чисте се на овај начин. Фино истучене стипсе поспе се по златном везу и онда истр-љамо са финим фланелом.
Врата кад шкрите три отварању. Треба оно место са врхом од оловке мало трти. Графит је као што се „зна, добро сретство за мазање.
Калајисано тосуђе, остаје на дну, које долази на ватру увек као ново, ако га од првог дана употребе, сваки пут пре но што га на ватру метемо, помажемо малом четжицом са густо измућеним пепелом од дрва у мало воде. Тај мали труд сачува судове и лакше се перу.
= ж
Свињећи бут у сосу од катре. Узме се леп свињећи «бут, посоли се и обибери. У шерпењу се мете пола вина, тола воде, 2—3 кашике винска сирћета. једна главица исечена црна лука, мало лимунове коре. У ту течност спусти «се месо и скува. Кад је већ добро мекано, извади се месо напоље, чорба се оцеди, у чорбу мете 2—3 кашике капре, 2 деци скорупа у који умутимо најпре мало брашна, и у ту чорбу спустимо опет месо да мало проври. Уз то долазе макароне, пиринач, или нови печени кромпири.
„Курски куглоф. (Врло добар, брзо се готови не мора да ускисне.) 14 дека шећера, 14 дека масла умути се са 4 јајета, 5 кашика млека, напослетку дода се 28 дека браашна и један прашак тако званог Васкршуег-а. (Може се добити у свакој апотеци, дрогерији, па и шецерајској радњи.) "Све се то промеша и мете у модлу за куглоф и одмах меће у рерн да се пече.
Ћолачт са воћем. Од 7 дека масла, 10 дека брашна и 4 деке шећера умеси се тесто и развије. Онда се мете на помазану и брашном посуту тепсију да буде са пола прста дебело и пече у рерну. Док се то пече, умути се 7 дека ситна шећера са 3 жуманцета, 3 беланца тврде пене и