Žena

308 АЕ ЕЕЈА

Разне белешке. Напредак женског питања у 1913. години.

Професор Винтерниц у своме прегледу износи и ове податке.

Женски покрет у Енглеској имао је утецаја чак и на енглеске колоније у јужној Африци. И тамо је 1913. године дошло на ред женско питање и расправљано је о њему.

У Индији је створено лане женско удружење. У Дели ће подићи медицински факултет за женскиње, по примеру те школе у Лондону. Влада увиђа колико су потребни тамо женски лекари нарочито за мусломанке, које пропадају, а не пуштају да им се доближе мушки лекари.

У Аустралији има женскиње већ одавна право гласа, и оне су већ много постигле. Сад су израдиле, да се усвоји закон о заштити матера. По том закону може свака жена која роди, заискати државну потпору на рачун издржавања детета. Потпору добија свака, ако се јави у току три месеца.

У Финској је порастао број женских посланика већ на 21. Оне су за неколико година дана поднеле сабору преко 20 законских предлога који се тичу друштвених установа. С пролећа 1913. године прогурале су закон о заштити ванбрачне деце. Осим издржавања, ванбрачно дете има право наследства као и деца која су се родила у браку.

У Русији не тече толико борба за женско право гласа колико за право жене на свима другим пољима. Женскиње долазе све јаче до положаја у општини, у фабрикама и иначе. Одбор руске думе (сабора) предложио је думи, да се женскињу дозволи, да могу учити права и бити адвокати, јер су се оне као лечници ванредно понеле. Но дума је 1913. године одбила тај предлог са 84 гласа, против 66. Опште је уверење да ће првом п,;иликом тај предлог ипак продрети.

У Холандији је лане први пут било речи у престолној беседи о женском праву гласа. Престолна беседа је обећала да ће увести за мушке опште право гласа, а стараће се да отклови уставне препреке, које за сад онемогућавају женскињу право гласа.

У католичкој Белгији почеше ницати женска друштва, која хоће да извојују женско право гласа. У том су правцу поднеле молбу сабору. Католички универзитет у

~

(54