Žena

_ ПЕН 309

Леву пристао је 1913. године, да женскиње може посећивати универзитет.

У Француској јако напредује женско питање. Париско варошко представништво поднело је молбу сабору, да женскињу даде право гласа у општинском представништву. 12. јуна 1913. година, донео је француски сабор закон о потпомагању породиља и жена које су под бременом. Велику је сензацију произвело, што је 1913. године млада, 19. годишња француска уметница Лили Гуланже, добила велику награду за уметност композиције. (Рпх де Воте). Пре ње добијали су ту награду Руно, Масене и други.

У Италији је после велике и огорчене борбе одбијен у сабору предлог, да се женскињу даде право гласа. У Генци је први пут изабрана женскиња за школског лекара.

У Шпанији је министар просвете наредбом дозволио женскињу да може посећивати универзитет. И тамо се 1913. године први пут догодило, да је женскиња изабрана за школску надзорницу.

У Португалији је 1913. године први пут постала жена универзитетски професор.

У Швајцарској се 1913. године догодило, да је у Цириху у средишни школски одбор изабрано 16 женскиња. И први пут је жена добила право да буде адвокат.

У Јапану су 1913. године припуштене женскиње да могу полазити велику школу.

У Кини је 1912. године створен женски савез, за женско право гласа. Кина је подељена на провинције. После револуције и проглашења републике, остављено је свакој земљи, провинцији да у законодавно тело, у сабор, припусти женскиње, или их не припусти. У провинцији Кантон добило је женскиње право гласа и изабрано је 9 у сабор.

У Немачкој није молго да продре женско право гласа, али их варошка заступства бирају у школске одборе, економске одборе и здравствене одборе. Немају права гласа, али имају права саветовања. Оне су у тим одборима савесне и озбиљне, и задобијају све више присталица и све се јаче шири мисао, да ће држава много јаче и здравије напредовати ако се женскињу даде право гласа. У Немачкој је 1913. године на универзитетима било уписано 3436 слушалица. Осим 1722, које су биле уписане као ванредне слушалице.