Žena

6 ВЕНА 315

са околином и околностима, своју вољу подредити вољи већине, прилагодити се друштву — нарочито важи то за својевољну ћудљиву децу — јер иначе нема игре, одстране их, искључе из игре. У игри се израђују први задаци јачине духа, непроменљивости карактера; која измени човека у критичном моменту.

Према томе делатност детиња и веџбачева за време игре психолошкије вернија и значајнија него што је при раду, који се врши по наредби. На тај начин и хигијена и педагогија заједнички су за игру. -

Наравно да није једино у игри све спасење, во свакако добро је то, што је напослетку обраћена пажња на овај важан вастпитни фактор при телесном вастпитавању.

У кратко дакле да сведемо можемо рећи да је корист соколског веџбања у вези са гимнастичком игром по женску омладину ово: јача мишиће и живце, тело постаје јаче, издржљивије, истрајније, отпорније према болестима, дух бодрији, одлучнији, срчанији, воља снажна, непоколебива, покрети бивају гипкији, умилнији, развијање целокупних удова и целога састава правилније, јаче, сагласније, здравље боље. крепче, а чувајући тело од многих разноврсних болести продужује знатно и сам живот.

Са своје стране немамо довољно речи да најтоплије препоручимо нашој женској омладини култивирање соколске гимнастике и разноврсних гимнастичких игара у интересу свога здравља и потомства.

Здраво!

Вел. Кикинда. Бранко Ролер.

Мере за спречавање наследних болести.

Познато је, да брак између болешљивих особа не може

бити без рђавих последица не само за такве особе у браку, но још у већој мери за пород из таквога брака. То долази отуда, што се наслеђивањем преносе са родитеља на децу нарочите извесне болести; јектика, скрофулоза, сифилис и др. Што се у таквом случају наслеђује, то није увек сама болест по себи, но само основа или наклоност ка таквој болести, која се брзо и лако јави када за то наступе повољне прилике.

Пошто баш од поменутих болести нарочито много.