Žena

| +

ВЕНА 317

Како вари здрав желудац разно месо 2

Здрав желудац свари свињетину за 5 сати и [5 минута, сланину за 4 сата и 30 минута, телеће месо за 4 сата, лебац за 3 сата и 30 минута, у масти печена јаја за 3 сата и 30 минута, кобасице за 3 сата и 20 минута, овчије месо за 3 сата и 15 минута, говеђину за 3 сата, тврда јаја за 3 сата, јагњетину за 2 сата и 30 минута, ћурку и гуску за 2 сата и 30 минута, пиле за 2 сата и 15 минута, млеко за 2 сата, пресна јаја за 2 сата јабуке за 1: до 2 сата. — Овде је узета у рачун отприлике једнака количина. Већу количину желудац теже вари од мале количине. И онда ако је месо дебело, масно, такође се теже вари. Горњи бројеви тичу се меса осредње дебљине.

ђелешке из домазлука.

Намештај од коже чисти, се најбоље са терпентином и вуненом крпом. Ако је јако умрљан, онда се растопи мало соли од јеленског рога (Нигасћћогпза!2) у врелој води, остави да се исхлади и том се водом изтрљају мрље. Или се опере са разблаженим винским сирћетом. После чишћења изтре се кожа са пенастом беланчевином (никако не у тврду пену.) Кад кожа посукне узме се мешавина сирћета и зејтина и њоме избрише; али се по том дуго и ниажљиво сувим крпама истрља.

Разгбијен торцулам се лети овако: Узме се гуме за лепљење (у течности) и умеша се са толико гипса док није густо као скоруп. Са том смесом се помоћу мале четкице помажу разбијени делови порцелана, које претходно мало загрејемо, добро стиснемо једно уз друго док се не охлади.

Како се чисте ћилимови. У 5 литри воде успе се 2 кашике Затаксеј-а (у свакој апотеци може се добити). и 3 кашике ракије. Ћилим се добро шипком излупа док из њега прашина иде, и добро очетка, па онда умочи крпа у зготовљену течност и њоме у правцу како конци иду ћилим истрља.

Асталски чаршав ч салвети ако су у боји