Žena

ЖЕНА 861

Неговање болесника на дому.

М. На шта треба да пази болничарка.

Задатак болничарке је тежак. Она треба стално да пази на болесника, и то добро да пази, а да он · то и не примети, Др. Брунер прописује о томе ова упутства:

Кад се болесник зноји, треба га покрити добро али не претерано. Знојаво лице треба увек убрисати а прозор затворити. Када пређе знојење треба га убрисати и променути му рубље.

Ако болесника тресе грозница, треба га добро покрити и дати му топла пића: теја, каве а можда и теја са мало коњака. После зиме обично се болесник зноји. Када зима попусти, добро је измерити му температуру.

Када је болесник у ватри и језик му је сув, "треба му дати свеже воде или помешане са соком од лимуна, малине и т. д. Грозница по себи још није рђав знак.

Када болесник повраћа, треба га поставити, ако то икако може бити, у седећем положају. Иначе на страни. Треба му отворити огрлицу од кошуље и метнути му поред постеље велики суд. Ако се болесник гуши после повраћања, треба му дати да пије млак теј од камилна или млаку воду да наново повраћа, после чега ће гушење обично престати. Кад повраћање престане, треба да испере водом уста. Против врло јаког повраћања треба дати болеснику да гута парченце леда, црне каве, или му метнути папир од слачице у правцу желудца.

Код мокрења употребљују мушки стаклени суд (такозвану патку), која је нарочито удешена за 60леснике. Испод женских болесника подмеће се суд који иначе употребљујемо кад болесник има столицу. Суд за мокрење треба да је увек чист. Ако се у њему наватао талог, треба га ве са ра- створом од соде.