Žena

862 ВЕНА

Болеснике који мокре пода се, треба увек чисто држати и подметнути под њих вате. Ако је потребно да се употреби катетер, лекар ће већ наредити шта треба.

Кад болесник хоће да се олакша столицом, а може да устане из постеље, треба га метнути на столицу, иначе треба подметнути испод њега суд који је нарочито за то удешен. Тај такозвани креветски суд (а не обични ноћни суд) дугуљаст је, није висок и може се доста лако подметути испод болесника, у свакој кући требало би, за сваки случај имати у приправности такав суд. Ако је болесник толико слаб да не може да мало подигне седало, треба му подметнути руку испод крста, тако га мало подићи и другом руком подметнути му суд. Ако је болесник тежак, онда треба при подизању две особе. Друга особа пређе са друге стране кревета, подметне своју руку такође под крста болесникова, споји своју руку са руком друге особе и тако га уздигну. Ако је суд хладан, треба га мало загрејати. Докле год је креветњи суд под болесником, не треба се мицати од њега. Не треба под суд подметнути тапациран колут да би му било мекше, јер ти колутови постају носиоци нечистоте и заразних клица. Много је боље подметнути б6олеснику испод крста тврђе јастуче, тако да тежина тела не лежи толико на суду. Столице на којима болесник врши нужду седећи, треба да су просте не тапациране, јер их је онда лако одржавати чисте. Болесника треба после тога убрисати меканом хартијом или ватом. А то не треба никада пропустити. |

На болеснике који нису при себи (бунцају) треба веома строго мотрити, треба пазити да не испадну из постеље, да не устану, да не изађу из собе, или да не искоче чак кроз прозор. Такви су случајеви доста чести. Такве болеснике не треба оставити ни часа саме. Прозор треба завезати, пред креветом треба поставити фотељу, столице.

Болесник се може врло лако ојести, ако болничарка не пази. Код савесне болничарке неће се